اقسام شیرهای فشار شکن:
شیرهای تقلیل فشار با عملکرد مستقیم
از ساده ترین شیرهای تقلیل فشار می باشند. نحوه کار بدین صورت است که فشار بخار خروجی از شیر (فشار کاسته شده) بر قسمت زیرین دیافراگم اعمال نیرو میکند و در مقابل، فنر نیروی رو به پایینی را در خلاف جهت اعمال مینماید.
نیروی حاصل از جمع جبری دو نیروی فوق و همچنین نیروی رو به بالا بر شیر اصلی از طرف جریان ورودی به شیر، تعیین کننده موقعیت دقیق شیر اصلی و در نتیجه درصد کاهش فشار خواهد بود. قدرت فنر بوسیله پیچ روی فشار شکن قابل تنظیم می باشد و در نتیجه میتوان میزان تقلیل فشار دلخواه را با استفاده از آن و فشار سنج های نصب شده در خط بخار بدست آورد.
شیرهای تقلیل فشار از نوع پایلوت دار
این نوع شیرها در مواردی که کنترل دقیق فشار و یا میزان گذر بخار زیاد مورد نیاز است، استفاده می شوند. ساختار اصلی آنها شامل فنر تنظیم، دیافراگم کمکی، شیر هدایتگر، شیر اصلی و دیافراگم اصلی می باشد.
شیرهای پایلوت دار دارای مزیتهایی نسبت به شیرهای فشار شکن مستقیم هستند. به منظور تغییر وضعیت شیر اصلی، فقط جریان بسیار کوچکی از بخار لازم است و بنابراین تغییرات بسیار کم فشار پایین دست باعث تغییرات بزرگ در میزان جریان اصلی شده که نشان دهنده حساسیت بالای شیر می باشد. از طرف دیگر، خروجی این شیرها مستقل از تغییرات فشار بالا دست جریان هستند بدین صورت که اگر چه در اثر ازدیاد فشار بالادست، نیروی عمودی وارد بر شیر بیشتر می شود، ولی از طرف مقابل همین نیرو از طریق لوله به زیر دیافراگم اصلی نیز وارد می گردد که با هم خنثی شده و در نتیجه شیری خواهیم داشت که کنترل دقیق فشار را مستقل از تغییرات فشار ورودی، تامین خواهد کرد. نکته جالب این است که در صورت عدم مصرف بخار در مصرف کننده ها فشار بخار خروجی از این شیرها همچنان به اندازه مورد نظر کاسته میشود.
1 دیدگاه در “شیر فشار شکن چیست؟(بخش دوم)”