توانایی اشتغال
لوله های پلاستیکی اغلب از پلیمرها ساخته میشوند و ترکیبات آلی دیگری نیز به همراه دارند و لذا قابل اشتعال میباشند. البته پلاستیکهای متعدد رفتارهای کاملاً متفاوتی را در مقابل آتش از خود نشان میدهند در بیشتر موارد آتش موجب تجزیه شیمیایی در ساختار لوله های پلاستیکی گردیده و محصولات حاصل از احتراق این لوله ها موجب گسترش و افزایش حجم آتش میشوند.
رده بندی لوله های پلاستیکی از لحاظ تحمل فشار
به غیر از لوله های مورد استفاده در فاضلاب و سیستمهای تخلیه همه لوله های پلاستیکی از لحاظ تحمل فشار رده بندی شده اند. به شکل کلی سه شیوه استاندارد برای رده بندی لوله های پلاستیکی از لحاظ تحمل فشار موجود است که عبارتند از:
۱- عدد شجول (schedule number):
که از رابطه (P/S×۱۰۰۰ )قابل محاسبه است که در آن (P) فشار سیستم (سرویس) مورد نظر و (S) حد مجاز تنش (allowable stress) است و روشن است که هر دو بایستی با واحدهای یکسان در این فرمول قرار داده شوند.
۲- نسبت ابعادی استاندارد (SDR):
SDR که مخفف (Standard dimension Ratio) است از تقسیم قطر خارجی لوله به ضخامت آن قابل محاسبه است.
۳- ردهبندی عددی برای سطح فشار قابل تحمل:
در این شیوه برای هر لوله فشار قابل تحمل به صورت عددی مشخص می شود. برای مثال رایج ترین ردههای فشاری لوله های پلاستیکی عبارتند از ۵۰، ۱۰۰، ۱۲۵، ۱۶۰، ۲۰۰، PSI 315. بعضی مواقع نیز برای رده بندی فشاری و شناسایی لوله های ترموپلاستیکی از کدهای چهار رقمی و یک پیشوند الفبایی که نشان دهنده ی نوع پلیمر است، استفاده می شود. رقم اول و دوم این کد چهار رقمی به ترتیب نشانگر نوع و پایه ی رزین و رقم سوم و چهارم میزان فشار مورد نیاز جهت تست هیدرواستاتیکی لوله را به صورت تقسیم شده بر ۱۰۰ و برحسب Psi بیان میدارند. برای مثال کد “۱۱۲۰ “ PVC نشانگر لوله ای است که از جنس پلی وینیل کلراید PVC نوع ۱ و پایه (grade) 1 شاخه شده است و فشار تست هیدرواستاتیک آن psi 2000 ( معادل Mpa 8/13) میباشد.
مقاومت و پایداری لوله های پلاستیکی
آزمایشهای مختلف انجام شده در آزمایشگاههای مجهز صنعتی و همچنین تجربیات عملی در محیطهای عملیاتی حاکی از آن است که لوله های پلاستیکی (از نوع ترموپلاستیکها) مدفون در زیر خاک در برابر حملات هر نوع باکتری، قارچ و دیگر میکرو ارگانیسمها (موجودات ذره بینی) کاملاً ایمن میباشند.
استقامت در مقابل عوامل جوی
لوله های پلاستیکی زمانیکه در معرض اشعه ی ماوراءبنفش (UV) قرار گیرند مستعد تجزیه شیمیایی و فساد و تباهی به وسیله ی آن هستند تابش اشعه ی ماوراءبنفش بر سطح لوله های پلاستیکی موجب ترد و شکننده شدن آنها و در نتیجه مستعد شدن آنها برای ترک خوردگی می شود. امروزه به وسیله ی افزودن مواد بازدارندهی تابشهای ماوراءبنفش و تغییر در فرمولاسیون لوله های پلاستیکی این لوله ها را در مقابل عوامل جوی مقاوم مینمایند.
برای اطلاعات بیشتر به بخش چهارم مراجعه کنید.
1 دیدگاه در “بررسی انواع لوله های پلاستیکی(بخش سوم)”