در این بخش، روند ساخت مستربچ و نکته های کلیدی برای بهبود آن به تفصیل بررسی خواهد شد. روند ساخت مستربچ که حاوی ۴مرحلۀ فرمولاسیون، خوراک دهی، اختلاط و الک نمودن است.
۱- فرمولاسیون:
نخستین و اصلی ترین مرحله، فرمول بندی رنگ و مقدار افزودنی است. در این وهله توزین دقیق همه ی اجزاء فرمولاسیون صورت می گیرد که در برخی موارد نیاز است که این تلفیقات با سرعت بسیار تلفیق شوند تا نتیجه بهتری عرضه دهند.
۲- خوراک دهی:
مقدار تغذیۀ اجزاء مناسب با خروجی دستگاه تنظیم می شود.
۳- اختلاط:
اختلاط مذاب در دمای مخزن تنظیم می گردد تا مخلوط مذاب شود. دمای نامتناسب موجب اختلال در برش گرانول و توزیع پودر می شود. اختلاط حاوی ۴ وهله ی زیر است:
- روند خیس شوندگی پیگمنت، افزودنی و پر کننده
- اختلاط فیزیکی: اختلاط و توزیع پیگمنت و افزودنی در پلیمر پایه
- پخش: پخش پیگمنت، افزودنی و پر کننده در مذاب پلیمری
- متفرق سازی پایدار کردن این مخلوط و پیشگیری از کلوخه شدن
اصلی ترین وهله ی ساخت مستربچ، اختلاط است و رایج ترین شیوه ی توزیع مناسب افزودنی یا رنگ به وسیله ی تلفیق اجزاء به شکل مذاب حاصل می گردد. این وهله ساخت با استفاده از دستگاه های زیر انجام می شود:
- مخلوط کن های داخلی مثل بنبوری: مناسب ترین گزینه جهت ساخت میزان بسیاری از این افزودنی ها
- مخلوط کن های داخلی مداوم
- اکسترودر دو مارپیچ
- ماشین های تک مارپیچ مثل Buss Ko-Kneader
- مخلوط کن های سرعت بالا با اکسترودر تک مارپیچ
اصلی ترین دستگاه مورد مصرف در پروسه ی اختلاط و ساخت مستربچ که به کل گسترده در صنعت ایران استفاده می شود، اکسترودر است. در این شیوه پلیمر و افزودنی ها داخل دستگاه اکسترودر ذوب و با هم تلفیق شده و بعد از انتهای اکستروژن بیرون می آید. در این شیوه خط ساخت مستربچ به شکل مختصر عبارت است از سیستم تخلیه، سیستم خوراک دهی، اکسترودر، سیستم خنک کننده، سیستم برش، انبارش و بسته بندی.
برای اطلاعات بیشتر به بخش پنجم مراجعه کنید.