حمل و جابجایی لوله های پلی اتیلن ، قطعات و اتصالات آن
پیمانکار وظیفه دارد در زمان بارگیری و تخلیه لوله و تمام متعلقات آن، کمال دقت و احتیاط را داشته باشد تا صدمه دیدن آنها جلوگیری کند. بلند کردن و پائین گذاشتن لوله پلی اتیلن و متعلقات، باید آرام صورت گیرد. در هنگام حمل بار نیز، از کامیونهایی که دارای سطح صاف، بدون میخ و عاری از سطوح تیز و برنده هستند مورد استفاده قرار گیرد.
- اگر لولهها به شکل بستهبندی در کارخانه تهیه و عرضه میشوند، در هنگام بلند کردن لوله ها به وسیله جرثقیل، حتماً باید از تسمههای پهن استفاده شود و از به کارگیری زنجیر، قلاب، یا لوزم سخت دیگر اجتناب شود. برای جابه جایی لوله هایی که طول بیشتر از ۶ مترنیز باید از تیرهای توزیع کننده نیرو استفاده شود.
- پیمانکار به هیچ عنوان برای جابجایی لوله های پلی اتیلن نباید آنها را روی زمین سخت بغلطاند.
- پیمانکار جهت انتقال لولهها به سطح پائینتر، نباید آنها را روی ریل فلزی یا الوار چوبی سر بدهد. باید دقت شود در زمان جابجایی لوله و متعلقات، ضربهای به آنها وارد نشود و دچار خراش و ساییدگی نشوند. درعین حال باید از تماس پیدا کردن جداره لوله با متعلقات فلزی و سنگهای تیز جلوگیری شود تا باعث بریدگی و یا کنده شدن جداره ها نشوند.
- در زمانی که جابجایی لوله و متعلقات در دمای زیر صفر درجه انجام می پذیرد، پیمانکار باید توجه کند که لوله و لوزم دیگر آن با اجسام سخت برخورد نکند و یا سقوط نکنند، چون موجب شکستگی در آنها میشود.
- در زمان حمل و نقل در شرایط مرطوب یا یخبندان، دقت شود که به دلیل لغزنده بودن سطح لولهها، صدمه ای به افراد در زمان حمل لولهها وارد نشود.
- پیمانکار باید دقت نماید که لولههایی که به صورت رول انبار میشوند، درموقع بازکردن، روی سطح سخت کشیده و باز نشوند و بازکردن آنها، به صورتی انجام شود که رول لوله پیچ نخورده و تاب بر ندارد.
بسته بندی لوله ها و محصولات
- اکثراً لوله های پلی اتیلن با توجه به شرایط تولید و طول و سایر الزامات درخواست کننده محصول، به دو شکل کلاف و لوله تولید میشوند. کلافها میتوانند به طور انباشته بر روی هم قرار گیرند و لوله ها نیز با مهار کنندههای مرسوم بر روی کفی بارگیری میشوند.
- طول استانداردی که معمولاً برای بارگیری لوله ها در بیشتر مواقع به کار برده می شود تقریبا ۴۰ اینچ میباشد هر چند لوله هایی با طول ۶۰ اینچ نیز تولید شده است. مقطع عرضی در سیستمهای حمل و نقل هم اغلب ۲۰ اینچ میباشد. البته این قوانین به شکل یک استاندارد جامع نیست و با شرایط محلی و قوانین مکان پروژه ممکن است تغییر کند .در صورتیکه این محدودیتها مورد توجه قرار نگیرد جریمههای ناشی از نقض قوانین باعث بالا رفتن هزینههای حمل میگردد.
- محدودیتهای وزنی این لوله ها نیز که از جمله موارد محدود کننده در انتقال محصولات بشمار می آید با توجه به سبکی وزن لولههای پلیاتیلن کمتر اتفاق میافتد اما این نکته نیز باید همیشه مورد توجه قرار گیرد.در مواقعی که لولهها بصورت کلاف بارگیری میشوند میتوان بستههای کوچک اتصالات را در میان کلاف قرار داد.
تائیدیه بارگیری و حمل لوله
- توجه به این نکته ضروریست، که مطالب گفته شده در بالا و راه کارهای پیشنهادی که نگارنده مطرح میکند نباید با دستورالعملهای جاری سیستم شما تغییر کند بلکه این نقطه نظرات به عنوان مکمل باید مورد نظر مدیران و کارفرمایان نیز قرار گیرد.
- مجریان و مدیران پروژهها معمولاً دستورالعملهایی جهت شمارش و یا تحویل گیری اجناس دارند. فقط لازم است در این قسمت اشاره شود که حتما باید بارنامه و درخواست خرید از نظر تعداد قطعات و شرح اجناس با هم همخوانی داشته باشد.
- بعد از انجام مراحل اولیه شمارش محصولات و تطابق دادن کالاهای دریافتی با درخواست خرید و یا مدارک طراحی، باید اجناس از نظر کیفیت و سلامت هم بررسی شوند چون احتمال دارد در زمان بارگیری و حمل دچار صدمه و خسارت شده باشند.
- در این بین ایراد هایی که به طور ظاهری نمایان باشد، مانند به وجود آمدن برش عمیق ، سائیدگی ، خراشیدگی ، کنده شدن ، پارگی و سوراخ شدگی باید با دقت بازرسی و بررسی شوند.
گزارش رسید شدن بارنامه و گزارش خساراتی که ممکن است به وجود آمده باشد:
- رانندهای که کالا را تا محل مقصد حمل نموده است باید از تحویل گیرنده محصولات بخواهد که بارنامه و یا درخواست خرید را تائید نکند و بروز هرگونه ایراد و اشکال در تعداد، شرح و خساراتی که از طریق بارگیری و حمل به وجود آمده در این تائیدیه باید ذکر شود.
- مشکلات حاصل از حمل و نقل مانند خسارتهایی که به محصولات بارگیری شده وارد شده ، بستههایی که فراموش شده اند و مدارک و مستندات مربوط به اختلافات درخواست خرید و بارنامه باید حتماً در کمترین زمان ممکن به تامین کننده و مدیر پروژه گزارش شود.
- سرعت عمل در این کار سبب میشود از ایجاد تاخیر زمانی در اجرا و تامین محصولات و اجناس پیشگیری به عمل آید و از طریقی هم از به وجود آمدن هزینههای اضافی جلوگیری می شود.